Türkçe dil etkinliği eğitimleri ile çocukların Türkçeyi doğru kullanması temel hedefler arasında yer almaktadır. Buna ek olarak sesleri doğru çıkarması, dinleme becerilerini geliştirmeleri, duygu ve düşüncelerini daha rahat ifade etmeleri de mümkün hale getirilmektedir. Ayrıca bu etkinlikler ile çocukların kitaplara karşı olan ilgileri de artırılmaktadır. Yapılan etkinlikler ise kısaca şu şekilde sıralanabilir:
• Tekerleme söylenmesi, tekrarlanması
• Şiir okunması, şiir ezberlenmesi
• Bilmece oyunları, bilmece soru cevap yapma,
• Resimli kitaplardan yorumlama yaparak okuma,
• Öykü tamamlama,
Bu gibi etkinlikler belirtilen dil etkinlikleri kapsamında uygulanmaktadır.
Okul öncesi yıllarını içine alan oyun dönemi, çocuğun aktif olarak çevresine yöneldiği, uyarıcılar ile dolu dış dünyayı keşfetmeye çalıştığı, insan yaşamının en temel becerilerinin kazanıldığı bir dönemdir. Oyun bu dönemde çocuk için en önemli etkinliktir. Zamanını büyük bir bölümünü oynayarak geçiren çocuk, daha çok hayal gücüne dayalı oyunlar oynar. Çocuğun ebeveyni ile kurduğu özdeşim oyunlarına da yansır. Okul öncesi eğitim kurumları, çocuklar için yeni arkadaş çevresi , zengin bir oyun ortamı ve çeşitli deneyimler kazanabileceği bir yer olması nedeniyle oldukça önemlidir. Çocuk okul öncesi eğitim kurumlarında okula hazır hale gelir.Oyun, çocukluk çağında öğrenme ve sağlıklı gelişimin önemli bir aracıdır. Oyun, çocuğun sınırsız hayal gücünün dışa vurumu, yaşamının doğal bir parçasıdır. Çocuklar oyun sırasında eğlenirler, tüm enerjilerini, ilgilerini oyun üzerinde yoğunlaştırırlar. Hata yapmaktan korkmadıkları için oyun oynarken rahattırlar ve bu süreçten doğal olarak pek çok deneyim edinirler. Çocuk, oyunla çevresini ve kendini tanır, bilgi ve beceriler edinir. Arkadaşlarıyla oynarken onlarla ilişki kurar.
Müzik dersinin amacı çocuklara yaş seviyelerine uygun şarkı öğretiminin dışında, bazı müzik aletlerini kullanmalarına ve tanımalarına olanak sağlamaktır.
Dil Uzmanları, erken çocukluk döneminde, anadili ile kendini rahatlıkla ifade etmeye başlayan küçük çocukların yabancı bir dili rahatlıkla öğrenebileceklerini belirtmektedirler. Bu dönemde öğrenilen yabancı dil, çocuğun çevresindeki olayları algılamada üst düzey başarı sağladığını göstermektedir. İkinci bir dili kullanmaya başlayan çocuklar, geleceğe güven duyguları gelişmiş olarak hazırlanmaktadırlar.
Resim çocuklar için kendilerini ifade etme biçimidir. Duygularını, hayallerini resim yaparak açığa vururlar. Resim yapmak sağ ve sol beynin birlikte çalışması, konsantrasyon gücü, el – göz koordinasyonu ve özgüvenin artması gibi birçok olumlu etki sağlar.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE SATRANCIN YARARLARI
-Zihni ve Hayal Kurma Gücünü Geliştirir;
-Dikkati Geliştirir,sabırlı olmayı öğretir.
-Öngörüyü Geliştirir;
Orff Eğitimi; İnsanın içinde zaten var olan yaratıcı güçleri açığa çıkarmasına ortam hazırlayan, temelinde ritim, hareket ve konuşma olan, insanların içlerinden geldiği gibi müzik yapıp, dans etmesine, doğaçlama yapmasına olanak tanıyan, insana bütün sanatsal alanları kombine ederek öğrenme, keşfetme, deneme ve yaratma ortamı sunan bir eğitim anlayışıdır.